Päiväreissu Hailuodossa jäätietä pitkin

Lauantaiaamuna 4.3.2017 heräsin suhteellisen aikaisin, koska auringon säteet pilkistelivät ikkunan takaa kertoen hyvän ulkoilupäivän tulevan.

Olin jo tovin haikaillut käydä Hailuodossa talvella jäätietä pitkin. Jäätien aukiolo riippuu hyvin paljon talvesta. Tänä talvena jäätie aukaistiin helmikuun alussa ja lauhojen säiden vuoksi se on ollut myös välillä kiinni, koska vettä tuli jäälle. Jään paksuuden tulee olla noin 40 senttimetriä, että tie voidaan avata kevyelle liikenteelle, jossa ajoneuvon suurin kokonaismassa on 3,5 tonnia. Tien aukiolon pituus riippuu sääolosuhteista. Yleensä maaliskuun lopussa jäätie suljetaan.

Jäätietä pitkin Hailuotoon pääsee nopeammin, vaikka nopeusrajoitus tiellä on 50 km/h, varsinkin kun ottaa huomioon lautalle odotusajan. Jäätien tilanteen voi tarkistaa Touhu-Palvelut-Oyn Facebook -sivuilta.

Jäätie
Tänä kauniina päivänä Hailuotoon olisi päässyt myös muilla kulkuneuvoillakin, kuten retkiluistimilla. Hailuodon ja Oulunsalon välille avattiin 4.3.2017 retkiluistelurata. Luistelurata on avoinna avajaisista lähtien niin kauan, kuin sääolosuhteet sen mahdollistavat ja käyttäjiä löytyy. Rata on ikään kuin kevyenliikenteenväylä jäätielle. Radalla voi luistelun lisäksi liikkua vaikkapa potkukelkalla tai kävellen. Urbaani eräjorma valitsi auton ja jäätien tällä kertaa.

Retkiluistelurata
Hailuoto on Perämeren suurin saari, sen pinta-ala on 203 neliökilometriä. Hailuoto sijaitsee Oulun edustalla 6 kilometrin päässä mantereesta. Saari on suosittu päiväretkikohde Oulun seudulla, jonne matkustaminen lautalla ja talvella jääteitse on jo itsessään elämys.

Viimeisestä käynnistäni on tovi aikaa ja nyt mennessä tuntui kuin aika olisi pysähtynyt saaressa. Miljöö näytti hyvin samanlaiselta kuin ennen. Tämä tekeekin paikasta viehättävän.

Hailuodossa käydessä Marjaniemi on ns. "must" paikka käydä myös talvella. Marjaniemessä on muutama kahvila ja ravintola auki myös talvisin. Muuten se on aika uneliaan oloinen paikka.

Marjaniemi

Marjaniemestä palatessa piipahdimme Sumpussa, joka on pieni lomakylä. Alueelle on rakennettu uusia vuokrattavia lomamökkejä viime vuosien aikana. Lomakylä uinui vielä talviunta käydessämme, mutta uudehkot mökit olivat miellyttävän näköisiä ja merelle suunnatuilta terasseilla oleilisi ihan mielellään.

Lomakylän mökkejä
Yhden lomamökin terassi

Retkiluistelun avajaistapahtumassa tutustuin mielenkiintoiseen yritykseen nimeltä Hailuodon Panimo. Se valmistaa saksalaistyylisiä luomuoluita suomalaiseen makuun, ilman säilöntä- ja lisäaineita. Ensimmäiset maistiaiset tulevat toukokuun 2017 aikana. Jään mielenkiinnolla odottamaan toukokuuta asian tiimoilta. Heillä oli joukkorahoitus menossa, joten jos kiinnostaa päästä osakkaaksi Hailuodon Panimoon kannattaa toimia nyt.

Hailuodon panimon tuotteita esittelyssä
Hailuotoa voi suositella päiväretkikohteeksi (miksei pitemmäksikin aikaa) niin kesällä kuin talvella.


0 kommenttia:

Päiväkahvit Runtelinharjulla

12.48 0 Comments

Viimesyksynä kävimme etsimässä Runtelinharjua Virpiniemestä käsin ja emme silloin sitä löytäneet. Urbaani eräjorma oli silloin vakuuttunut, että sinne on helppo osata. Näin ei kuitenkaan ollut, opasteet olivat kehnonlaiset Virpiniemestä käsin. Mutta jälkikäteen tarkasteltuna, sinne menee merkitty reitti, jos vaan merkistön hoksaa heti alussa (punavalkoinen pallo puissa). Kylttejä laavulle emme silloin löytäneet.



Nyt kevätauringon paistaessa lähdimme uudella strategialla liikkeelle. Olimme nimittäin saaneet tietoomme, että sinne pääsee autollakin helposti. Ei tosin Virpiniemestä käsin, vaan Virpiväylältä käsin ja sieltä on opasteet laavulle.



Virpiväylältä käännytään Isonniementielle (risteyksessä kyltti "Isoniemen Leirikeskus"). Isonniementieltä kääntyy vasemmalle Mäntyniementie, jossa on 1. kyltti laavulle. Talvella tie on lanattu suksiladuksi, joten jätimme auton läheisyyteen ja läksimme jalan kylttejä seuraten kohti laavua.

Laavu sijaitsee todella kauniilla paikalla, ihan harjun päällä, josta on huikeat maisemat merelle. Runtelinharju on Perämeren rannikon korkein kohta Suomen puolella, joka on korkeudeltaan noin 30 metriä merenpinnan tasosta.


Laavulle talvisin parhaiten pääsee suksilla ja latua pitkin sinne on helpo osata. Kesällä alueella risteilee monia polkuja, joten silloin sinne osaaminen on hieman vaikempaa.



Laavulta löytyi puita ja jopa kirveskin oli tallessa käydessämme. Muita matkailijoita ei silloin laavulla näkynyt, joten saimme viettää rauhallisen hetken luonnossa auringon paisteesta nauttien.




Ajo-ohje: Virpiväylältä käännytään Isonniementielle (risteyksessä kyltti "Isoniemen Leirikeskus"). Isonniementieltä kääntyy vasemmalle Mäntyniementie, jossa on 1. kyltti laavulle. Siitä kylttejä seuraten kohti laavua.

Kartta

0 kommenttia: